İçinde sıcak ve çok kuru havanın oluşturulduğu, ahşaptan yapılma ve insanların için kolaylıkla hareket edebilecekleri şekilde tasarımlara sahip olan sıcak ortam banyosuna Sauna (Fin hamamı) denilir. Farklı kullanım tarzlarına göre dizayn ve tasarımları yapılan saunalar, kişisel saunalar, aile saunaları ve karışık saunalar şeklinde düzenlenir. Saunalar, normal banyolardan farklı kullanılırlar. Ortalama sıcaklığı 60-70 derece arasında tutularak 10 dakikalık bir bekleyiş süresi sonunda vücudun terletilmesi hedeflenmiştir.
Sauna yapmaya karar verdiğimiz zaman ilk ve en temel seçimlerimizden bir tanesi Sauna yapacağımız yerdir. Seçeceğimiz yer düz, betonarme ve alt zemininde fayans veya mermer zeminin bulunmasına dikkat etmeliyiz. Yoksa ilk önce onu yaptırmalıyız. Mekanın en temiz hava alabileceği yeri seçmeyi özen göstermeliyiz. Sauna için kendimiz bir oda oluşturacak isek kesinlikle tuğla, y-tong veya brüt beton ile yapacağımız odanın içinde yapmalıyız. Alçıpan, betopan, ahşap, veya diğer panellerle yapılmış olan odacıklar içine yapmamalıyız. Saunaya en yakın bir yere mutlaka pis ve temiz su giriş çıkışı için tesisatların çekilmesi gerekmektedir. Çünkü saunadan çıkacak olan kişinin hemen temiz su ile duş alması gereklidir ve arada yürüme mesafesi her zaman kısa olmalıdır. Sauna yapacağımız yer kesinlikle rutubetli ortamlardan seçilmemelidir.
Bir saunanın imalat ölçüsü hedef kitle sayısına göre farklılıklar gösterir. Kişisel, aile için veya karışık kitlelere toplu hizmet şeklinde sauna yapılabilmektedir. Bu amaçlar düşünüldüğünde saunayı kullanacak olan kişi sayısına göre saunalar boyutlandırılırlar. En küçük sauna ölçüsü 1 kişilik olarak dizayn edilir ve yaklaşık olarak 1 m2 büyüklüğündedir. Bir aile içi sauna imalatı için ayrılacak metraj yaklaşık olarak 4 m2’dir. Bir ev saunası için yükseklik ölçüsü 2.30 cm’ dir. Sosyal saunaların lçüleri ise en az 6 m2 olmalıdır. Yükseklik ise 2.5 m’ dir. Fakat hitap ettiği kitle sayısına göre bu rakam 30 m2′ ye kadar çıkmaktadır.
Saunanın tavan, zemin ve yan duvarları kesinlikle ısıya ve neme en dayanıklı ağaçlardan yapılmalıdır. Bu işler için en uygun ağaçlar köknar veya muadili ağaçlarıdır. Bu ağaçlar 1. sınıf olmalıdır. Ahşap ölçüleri 5×5 veya 5×10 şeklinde ve tek parça olarak yerden tavana kadar olan uzunluk ölçülerinde olmalıdır. Her kargasın diğeriyle arasındaki mesafe en fazla 50 cm olmalıdır. Fazlası tavsiye edilmez. Sauna tavan, duvar ve zeminlerinde kullanılacak olan lambri ahşapları fırınlanmıi ham ve budaksız olmalarına dikkat etmeliyiz. Reçine kusmayan ağaçlardan seçmek ise şarttır. Kanada çamı, Kalifornia kızıl sediri ve Finlandiya ladini bu iş için seçilmiş birer örnek ağaçtır. Sauna içinde vücudun temas edeceği tüm yüzeyler ise bir Afrika meşesi olan Abachi ağacından olmalıdır.
Bir saunanın yapılış amacı olan ısı ve nem sirkülasyonunu sağlamak elbetteki sauna dış tarafında yapacağımız izolasyon veya yalıtım çalışmasına bağlıdır. Bunun için en az 5 cm kalınlığında folyolu cam yünü kullanılmalıdır. Hatta bunun öncesinde tüm ahşap lambri ve ahşap kargas dışına sıkıştırılmış strafor yapıştırılabilir. Bu sayede hem ısı hemde ses yalıtımına tamamen hakim olabiliriz.
Sauna kapı ve pencerelerinde kullanılacak olan tüm cam malzemeleri kesinlikle temperli veya securit olmalıdır. Isıya ve neme en dayanıklı cam türlerinden olmalıdır. Çoğunlukla yaptığımız sauna kapı ve pencerelerinde ahşap lambri kaplama altı cam şeklindedir. Sauna kapısı menteşeleri ısıdan ve nemden uzak olması amacıyla mutlaka dışarı açılır olmalıdır. Sauna kapılarında anahtarlı ve kilitli sistemler kullanılmaz. Roller tipli veya mıknatıslı açılır kapanır kapı sistemleri kullanılır. Kapı kolu ise mutlaka ahşap olmalıdır.
Saunalar, yapılış amacına bağlı olarak ilk ve değişmez hedefi elbetteki temizlik ve hijyen sağlamak amacıyladır. Buna bağlı olarak saunanın kendisi de kolay temizlenebilir ve bu konuda pratik tasarımlara sahip olmalıdır. Sauna altındaki zemin en az haftada bir defa temizlenmeli ve su birikintisi kalmamalıdır. Eğer kalır ve uzun süre temizlenmezse koku yaparak kişiyi veya kişileri saunadan içeri girdikleri andan itibaren rahatsız edecektir. Sauna ahşap lambrileri de ince bir şekilde her hafta bakteri, mantar ve mikroplara karşı dezenfekte edilip dikkatlice spreylenmelidir.